Yhteisöllisesti liikunnan asialla
Uutinen 07.10.2021
Pohjoismaiden laajimmat liikunta-alan messut kokoavat jälleen yhteen liikunnan ja hyvinvoinnin, liikuntapaikka- ja viherrakentamisen, virkistysalueiden, kunto- ja terveysliikunnan ammattilaiset. Tampereella marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävien Gymtec & Sportec -messujen kokoava teema on Liikunnalla kestävää yhteisöllisyyttä.
Maailmanlaajuinen pandemia on muuttanut ihmisten elämää, käyttäytymistä ja kanssakäymistä huomattavasti. Osin käytännön pakosta, mutta myös sisäsyntyisestä kaipuusta on liikkuminen siirtynyt meille suomalaisille niin kovin rakkaaseen luontoon. Suomen Urheiluopiston, liikuntapaikkainstituutin johtaja Manu Varho innostuu kertoessaan luonnollisesta murroksesta, ihmisten kaipuusta luontoon ja liikuntaan.
– Liikunta on perusasia, jota ihminen kaipaa! Julkisella sektorilla alalla on sujunut hyvin, vaikka sisäliikuntatiloja on jouduttu osin sulkemaan. Perusliikunnan merkitys on kasvanut ja noussut korvaavana myös niille, jotka harrastaneet esimerkiksi kuntosalia, joukkue- tai ryhmäliikuntaa. Myös etätyön kautta on syntynyt mahdollisuus laittaa itseään parempaan kuntoon. Ulkoliikuntapaikat, luontopolut, latureitit ja uimarannat ovat löytäneet kokijansa ja myös työvoimaa on saatu siirrettyä näille sijoille.
Varho kokee upeana asiana, että samaan aikaan myös työn tekeminen uudelleen löydetyissä liikuntakohteissa on huomioitu kiitollisuudella.
– Kaikilla on tarve tehdä työtä, jolla on merkitys. Merkityksellisyys korostuu yhteisön ja viestinnän huomioidessa tekijän panoksen.
Kuluttajan näkökulmasta vuorovaikutus on Varhon mukaan ainoastaan parantunut alalla, kanavia on laajennettu ja digiloikka on saatellut vuoropuhelua selkeämmäksi. Toisinaan ihmisten arkea tuskastuttavienkin rajoitusten parissa on opittu löytämään keinot ja väylät toimia – kaikkien parhaaksi.
– Ihminen on sopeutuvainen, ja liikunta-alalla on sopeuduttu tosi hyvin, noudattaen rajoituksia. Sen tiedon pohjalta mitä minulla on, tartuntoja on todella vähän urheilijoiden keskuudessa, Manu Varho pohtii.
Omien sanojensa mukaan hurmahenkinen liikunta-alan puolestapuhuja Varho kokee, että ihminen kaipaa kontakteja, sosiaalista elämää, kohtaamisia ja merkityksellisyyttä. Samoista syistä hän mieltää messuille palaamisen tärkeänä.
– Messukokemuksessa arvokkainta on vuorovaikutus, tiedon jakaminen, ystävyyssuhteet ja verkostot, lisänä luonnollisesti uuden tiedon saaminen ja oppiminen. Messuilla näkee mitä uutta yritykset tuovat kentälle ja mitä tulee tapahtumaan.
30-vuotisen liikuntapaikkauran sivakoinut Manu Varho pohtii, miten elämässä ei koskaan tiedä mitä huomenna tapahtuu. Myönteisyyden voimaan uskova mies lähettääkin inspiroivat terveiset.
– Nautitaan jokaisesta hetkestä!
Liikunnalla kestävää yhteisöllisyyttä -pääteeman lisäksi muita keskeisiä aiheita ovat olosuhteet, digitalisaatio, liikuntapaikkarakentamisen riskit ja liikunnan merkitys yksilölle.
Uutinen on osa artikkelia, joka julkaistu Liikunnan ammattilainen -lehden numerossa 3/2021.