Liikuntapaikkamessut

Muuntautumiskykyinen ja kehittyvä keskus vannoo liikkeeseen

Uutinen  10.03.2023

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus kantaa nimensä mukaisesti halleissaan tapahtumia ja liikunnan iloa. Monipuolinen hallikokonaisuus on vuosien mittaan löytänyt istuvan kombon, joka muovautuu ketterästi myös uusiin tarpeisiin ja ideoihin. Liikuntapaikkana Tampereen Messu- ja Urheilukeskus tarjoaa monta lajia – ja yhteisen sydämen.

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen ravintolaliiketoiminnan ja kiinteistöjen toimitusjohtaja Olli Tokoi vakuuttaa ja iloitsee hallien monipuolisuudesta. Tokoi kertoo, että valtaosa keskuksen tiloista on kehitetty nimenomaan liikunnalle ja urheilulle.

– A-, B-, C-, ja D-hallit on jo alun alkaen rakennettu nimenomaan liikunta edellä, liikunnan tarpeita vastaamaan ja muut tapahtumat järjestetään niiden olosuhteiden mukaan, jotka liikunnalle on mahdollistettu. TähtiAreena on rakennettu tapahtumahalliksi, mutta sinnekin on erittäin vaivatonta mahdollistaa olosuhteet liikunnalle ja urheilulle.

Hallikaudella Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen kalenteri on täynnä, aina liikunnan harrastajista aktiiviurheilijoihin ja ammattilaisiin.

– Hallit täyttyvät viikoittain perusharjoittelulla. Urheilun ja liikunnan osalta Tampereen kaupungin liikuntapalvelut vastaavat vuorojen jakamisesta kokonaisuudessaan. Olemme sopineet heidän kanssaan ajanjaksot, jolloin he hallinnoivat vuoroja ja tiloja, vastaten myös järjestyksestä ja turvallisuudesta. Niin ikään liikuntapalveluiden omat liikuntapaikkamestarit vastaavat, että paikat ovat kunnossa, vuoroille tulevat saavat avaimet sekä monista muista yksityiskohdista. Tämä on toiminut erinomaisen hyvin ja olemme yhteistyöhön tyytyväisiä.

Liikuntapalvelut myös osaltaan kehittävät olosuhteita ja investoivat tiloihin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

– Karkeasti leikaten TESC (Tampere Exhibition and Sports Centre) kehittää seiniä, lattioita ja kattoja, liikuntapalvelut ja Tampereen Messut -konserni puolestaan kehittävät omista näkökulmistaan olosuhteita.

Liikunta yhdistyy myös halleissa tapahtumiin ja isot seurat järjestävät jopa televisioituja tilaisuuksia.

– Hallikauden mittaan saamme kokea aina muutaman ison liikuntatapahtuman, isoimpana järjestäjänä tahollamme on ollut Tampereen Pyrintö. Ne ovat elämyksiä parhaasta päästä, jotka houkuttelevat katsojia paikan päälle ja ruutujen eteen.

Urheilun ja tapahtumien kehittyvä keskus

Energian hinta puhuttaa myös liikuntapaikoilla. Myös Tampereen Messu- ja Urheilukeskus on liikuntapaikkana suhteellisen kookas, joten kestäviin ratkaisuun on kiinnitetty suuri huomio ja niitä kehitetään alinomaa.

– Olemme uusineet hallien valaistuksen nimenomaan vastuullisuuden näkökulmasta. Haluamme olla nykyaikainen talo, joka aidosti välittää ja seuraa asioita. Led-valaistuksella säästämme energiaa, mutta valaistus on myös paljon paremmin säädettävissä, portaattomasti ja miltei valaisin kerrallaan – myös etänä.

Tekniikka myös energiaratkaisujen saralla on kaikkineen kehittynyt viime vuosina huimasti. Tampereella myös käytävien, pukuhuoneiden ja aulatilojen valaistus tullaan uusimaan viimeistään seuraavan kahden vuoden sisään. Samoin toimitaan keskuksen ulkovalaistuksen kanssa.

– Taloautomaatiojärjestelmä on suurin yksittäinen uudistuksemme. Hanke aloitettiin vuoden 2021 kesällä ja saateltiin valmiiksi loppuvuodesta. Hallit ovat eri ikäisiä ja omasivat myös erilaisia tekniikoita. Uudistuksen myötä saatiin yhtenäinen järjestelmä, jota on mahdollista sovittaa keskenään. Saavutimme myös energiakulutuksessa huomattavat säästöt ensimmäisen käyttövuoden aikana! Investointi tulee maksamaan itsensä muutamassa vuodessa takaisin.

Saneeraukset ovat halliyhtiössä vauhdissa, sillä tänä vuonna aloitetaan C-hallien pukutilojen remontti ja uusi aula avautuu loppuvuodesta. Kesäisin suoritetaan paljon huoltotoimenpiteitä ja kaikkineen olosuhteita kehitetään ja parannetaan alinomaa. Aurinkovoimaakin toivotaan hyödynnettävän, tulevissa hallikohteissa.

– Tulevaisuudessa siintää uusi F-halli, jonka suunnitteluvaiheessa tullaan kiinnittämään erityinen huomio rakenteiden vahvuuteen; niistä laaditaan rakentaessa niin järeät, että saamme paneeleiden kautta aurinkovoimaa omalta katolta.

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus on mukana myös Tampereen kaupungin energiansäästötalkoissa.

– Sitouduimme Tampereen kaupungin talvikaudella asettamaan tavoitteeseen alentaa tiloissamme lämpötilaa noin puolitoista astetta. Tämä on hieno keino olla mukana yhteisessä asiassa, jonka avulla saamme myös osaltamme puhtaasti vaikuttaa maailman tilanteeseen.

Vilkas vuosi liikettä

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen halleissa on pääosin erittäin korkea käyttökapasiteetti, lajikirjon ollen yhtä lailla kattava – huippu-urheilusta harrastamiseen.

– Liikunnan ja urheilun hallikausi alkaa Suomen Kädentaitojen jälkeen ja jatkuu maaliskuun loppuun. Kaikki hallit, E-hallia lukuun ottamatta, ovat pääsääntöisesti pyhitetty urheilulle. Haluamme taata, että liikunnalle on saavutettavat ja toimivat ominaisuudet pimeimpään ja kylmimpään aikaan.

Hallikauden lomassa järjestetään messutapahtumia ja erityisesti kesäkaudella paljon erilaisia tapahtumia, myös liikuntatapahtumia. Viimeisimpänä monipuolisessa tapahtumakokonaisuudessa koettiin e-sport-tapahtuma Lantrek, jossa lanittajat jopa yöpyivät halleissa.

– Tänä vuonna koemme muun muassa heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana European Masters Games (EMG) -kilpailut, joka on International Masters Games Associationin (IMGA) hallinnoima aikuisurheilun monilajitapahtuma. EMG järjestetään vuonna 2023 viidettä kertaa ja ensimmäistä kertaa Suomessa! Tampereelle odotetaan kisojen myötä noin viittätuhatta kävijää ja me saamme kunnian olla yksi tapahtuman pääpaikoista, kattaen yhteensä yhdeksän eri lajia.

Toukokuun lopulta kesäkuun alkuun halleissa kisataan myös poolbiljardin EM-kilpailut ja elokuussa TESC kattaa näyttämön Taekwondon MM-kilpailuille.

– Meidän talossamme pitää pystyä elämään molemmat näkökulmat hyvin huomioon ottaen. On myös huomionarvoista, että liikunta ja tapahtumat eivät kumpikaan pärjäisi ilman toista. Tilat mahdollistavat paljon ja olemme myös jouhevia koordinoimaan mahdollisia päällekkäisyyksiä, josta myös tuleva kesäkausi on hyvä esimerkki; halleissa järjestetään kolmet suuret arvokisat.

Gymtec & Sportec liikuttaa

Yhteisen sydämen syövereissä kohtaavat myös liikunnan ja hyvinvoinnin, liikuntapaikkarakentamisen sekä kunto- ja terveysliikunnan ammattilaiset. Gymtec & Sportec on tullut tutuksi Tokoille jo useiden vuosien mitalta ja hän odottaa innolla tapahtuman uusia inspiraatioita.

– Messuilla on jälleen mielenkiintoisia näytteilleasettajia mukana, lämpimästi tervetuloa tutustumaan toimijoihin! Useasti teemme yhtiönä myös omia hankintojamme tapahtumien kautta, joten kiertelen jälleen silmät ja korvat auki alan sykkeessä. Liikkeellä mukaan, sillä tarjoaahan nyt myös aito liikuntapaikka alan messuille yhteisen sydämen.