Liikuntapaikkamessut

Liikunnan ammattilainen | Liikkumisen rutiineja hakemaan ilon kautta!

Uutinen  06.03.2023

Miksi niin monen ihmisen on vaikea saada itseään liikkeelle? Liikunta- ja urheiluväen on lähes mahdotonta ymmärtää ihmisiä, joille ei kerta kaikkiaan maistu minkäänlainen liike. Liikkuminenhan on hauskaa ja ilman liikkumista on vaikea elää, eikö? Suomalaisten tilanne näyttää kuitenkin huononevan vuosi vuodelta tuoreen liikuntaraportin mukaan.

Pakko ei maistu monellekaan ihmiselle. Kaikki tietävät, että kannattaa liikkua, syödä terveellisesti ja nukkua hyvin. Tavat muodostuvat kuitenkin pitkän ajan kuluessa. Lähellä olevat ihmiset muokkaavat maailmankuvaamme. Jos lapsuuden ympäristössä ei ole koskaan liikuttu, ei sitä koeta tärkeäksi vanhempanakaan. Ei ole ollut tapana liikkua.

Toisaalta liikkuminen ja aktiivisuus eivät vaadi urheiluharrastusta. Jo pienikin liike virkistää mieltä, hermosto ja lihakset aktivoituvat ja verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat, kerrotaan UKK-instituutin liikuntatutkimuksesta kertovassa jutussa. Kaikki aktiivisuus on hyväksi. Muutamat minuutitkin lasketaan.

Työmatkakävely ja -pyöräily, puuhailu puutarhassa, halkojen hakkaaminen, vaellukset metsässä, marjastaminen, pihaleikit ja monet muut ovat juuri sitä liikkumista, joka on oikein positiivista. Ne hetket ovat kaikki pois paikallaanolosta. Ei kunnon urheilussa tavoitteineenkaan tietysti mitään vikaa ole.

Tee sitä, mistä pidät. Joku innostuu luonnosta, joku taas sykkeen ja kuljetun matkan mittaamisesta tai jonkin urheilulajin tekniikasta ja välineistä. Olemme kaikki erilaisia. Tärkeintä on tietää, mikä juuri sinua innostaa. Mieti tätä tarkasti ja uskalla kokeilla. Millaisen liikkujan identiteetti sinulla on?

Yksi tärkeä seikka on luoda rutiineja. Sitä kautta voi päästä hyvin alkuun. Vaikka kotiin hankittu joogamatto ei hurjasti innostaisikaan, käy siinä joka päivä ja aloita hyvin pienestä. Kehu itseäsi joka kerta, kun levität maton ja asettaudut sille. Tai jos olet hankkinut kuntosalikortin ja päättänyt, että nyt alkaa uusi elämä, älä masennu takaiskuista ja tekemättömistä treeneistä, vaan kävele salin ovesta sisään kerta toisensa jälkeen ja tee jotain siedettävää siellä.

Hanki kunnon varusteet, jos vain pystyt. Pistä väriä päälle ja yritä näyttää iloiselta. Hanki ystäviä tai etsi yhteisöjä, jotka liikkuvat. Lue artikkeleita ja etsi tietoa. Roiku mukana porukassa. Äläkä ikinä luovuta!

Hyvät olosuhteet ja liikunnan ammattilaisten rooli tärkeitä

Kuntien ja kaupunkien liikuntaolosuhteet ovat yksi tärkeä innostaja. Naisten testiryhmä kävi Lahdessa testaamassa liikuntapaikkoja. Kävi ilmi, että ainakin tämä asiakaskunta on hyvin vaativaa.

Liikuntapaikkojen on oltava helposti tavoitettavia, siistejä ja viihtyisiä.

Toiveissa ovat myös ryhmät, joihin voi liittyä, ohjaajia kaivataan. Yksin ei ole mukavaa, vaan joku voisi tulla pyytämään mukaan ja ohjata liikuntaa. Ehkäpä sosiaalisen median kautta tehdään pian yhä enemmän liikuntatreffejä.

Valaistut ulkoilureitit, auratut ja hiekoitetut kävelytiet, hyvät opasteet, turvalliset teiden ylitykset ja monet muut seikat ovat kuntien vastuulla. Niiden merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa.

Lisäksi liikuntapaikoilla työskentelevillä on merkittävä rooli.

Uutta lajia tai paikkaa kokeilemaan tullut potentiaalinen liikkuja saattaa olla hieman hukassa, eikä osaa heti toimia kokeneen kävijän tavoin. Kun liikunnan ammattilaisena näet eksyneen näköisen liikkujan, kysy miten voit auttaa ennemmin kuin karjaiset hänet pois radalta tai muusta liikuntapaikasta.

Tuntuu, että liikkuminen on hyvin pienestä kiinni. Moni on siinä reunalla, lähteäkö vai ei. Kannattaa muistaa, että aina kannattaa kokeilla ja kaikki liike on hyväksi!

Teksti: Katri Klinga

Artikkeli on julkaistu Liikunnan ammattilainen -lehden numerossa 1/2023.