Liikuntapaikkamessut

Kauppalehti | Liikuntapaikkojen vaatimustaso kasvaa jatkuvasti – ennakointi ja oikea tieto takaavat onnistumisen

Uutinen  01.03.2023

Suomi on kansainvälisessä mittakaavassa ainutlaatuinen ympäristö liikuntapaikkojen suunnittelulle ja rakentamiselle. Hankkeissa onnistuminen parhaalla mahdollisella tavalla ja hyvän hinta-laatusuhteen saavuttaminen vaatii paljon tietoa ja kokemusta.

Liikuntapaikkojen kokonaisvaltaisen toimittajan Unisport-Saltexin liiketoimintajohtaja Hannu Salmenautio sanoo, että liikuntapaikkatuotteiden toimittaminen onkin jalostunut yrityksellä kattavaksi kokonaisvastuurakentamiseksi.

Suomessa Unisport-konsernin juuret ovat muun muassa Pohjoismaiden ainoassa tekonurmitehtaassa Alajärvellä. Salmenautio sanoo, että kenttien pinnoitteena tekonurmi on nykyään kuitenkin vain yksi osa laajempaa rakennekokonaisuutta.

– Tekonurmien tuotekehitys on jatkuvaa, mutta sen lisäksi olemme saavuttaneet esimerkiksi 50 prosentin energiansäästön kymmenen vuoden takaisiin lämmitysjärjestelmiin verrattuna, kun olemme kehittäneet lämpötekniikan ja alustamateriaalien osaamistamme.

Salmenautio sanoo, että kansainvälisesti toimivan Unisport-Saltexin suomalaiselle tuotekehitykselle on selkeä tarve, sillä vaatimukset Suomessa poikkeavat Euroopasta ja myös muista Pohjoismaista. Yhä useammin kesäajan pelikentät jäädytetään talvella, mikä vaatii valmistajalta lämmityksen lisäksi myös kylmätekniikan hallintaa.

– Siksi tuotteissakaan ei voi enää katsoa ainoastaan neliöhintaa kuten takavuosina, vaan kokonaispaketin ja elinkaarikustannusten merkitys on mennyt sen ohi.

Tekonurmen mikromuovit puhututtavat

Juuri nyt jokaisen tekonurmen hankintaa suunnittelevan mielessä on Salmenaution mukaan tekonurmien mikromuovit, joiden käytön jatko laajemmin on paraikaa Euroopan komission käsittelyssä. Alajärven tekonurmitehtaalla on tutkittu tekonurmen uuden sukupolven luonnonmukaisia täyttöaineita jo lähes 20 vuotta. Nyt eri vaihtoehtoja markkinoille tuotavaksi on jo useita Euroopan komission päätöksestä riippuen.

”Rakennushankkeissa korostuu tilojen monikäyttöisyys sekä liikunnan että muun opetuskäytön osalta.”

– Tuolloin tekonurmien mikromuovit eivät olleet minkäänlainen puheenaihe. Olemme tehneet kehitystyötä etukenossa, mikä on nykyisessä tilanteessa tärkeää, sillä sekä ympäristön että pelaajien vaatimukset täyttävän tekonurmen kehittäminen vie aikaa.

Saltexin FIFA:n kriteerit täyttäviä ympäristöystävällisiä tekonurmirakennevaihtoehtoja on esillä Liikuntapaikkamessuilla 15.–16. maaliskuuta Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

– Luulen, että mikromuovit tekonurmikentillä tulevat olemaan hallitseva puheenaihe messujen aikana.

Liikuntapaikkamessut Tampereella ovat pikaraide tiedon äärelle

Liikuntapaikkamessut ovat Unisport-Saltexille vuoden suurin messuvierailu Suomessa. Markkinointipäällikkö Meri Herrala sanoo, että yritys tulee paikalle lähes 15 edustajan voimin. Laaja messuosasto kattaa sisäliikuntatilat, tekonurmen, viheralueiden ja leikkipuistojen ulkoliikunnan sekä Unisportin edustamat liikuntavälineet.

– Liikuntapaikkamessut ovat helpoin tapa saada paljon tietoa eri asioista, ovat ne sitten pieniä yksityiskohtia tai valmistautumista suuriin hankkeisiin, Herrala sanoo.

Unisportilla muun muassa liikuntahallien, koulujen ja päiväkotien liikuntatiloista vastaava myyntipäällikkö Juhana Pernaa sanoo, että myös tämän hetken rakentamistrendit kannustavat hankkimaan sisäliikuntapaikkojen toteuttamisvaihtoehdoista mahdollisimman paljon tietoa etukäteen. Rakennushankkeissa korostuu tilojen monikäyttöisyys sekä liikunnan että muun opetuskäytön osalta: Monitoimikampuksilla ja isoissa yhtenäiskouluissa toimii useita käyttäjäryhmiä kuten koulu, päiväkoti, kansalaisopisto ja urheiluseurat.

– Mitä fiksummin ja paremmin suunnittelutyö tehdään, sitä tyytyväisempiä käyttäjät ja veronmaksajat ovat.

”Liikuntapaikkamessut ovat helpoin tapa saada paljon tietoa eri asioista, ovat ne sitten pieniä yksityiskohtia tai valmistautumista suuriin hankkeisiin.”

Pernaa sanoo, että esimerkiksi koulujen ja päiväkotien käyttämiin tiloihin on saatavilla useita liikuntaan innostavia ratkaisuita kuten lapsille sisäleikkipuistoista tuttuja digitaalisia tuotteita. Niitä hyödynnetään laajasti myös eri oppiaineiden parissa.

– Viimeisimmän tiedon hankkiminen monikäyttöisten liikuntahallien suunnitteluun kannattaa, sillä eri ratkaisujen toteuttaminen jälkikäteen voi olla haastavaa, kun halli on jo käytössä.

 

Gymtec ja Sportec 2023 kokoaa liikunnan ja hyvinvoinnin, liikuntapaikkarakentamisen, sekä kunto- ja terveysliikunnan ammattilaiset kohtaamaan 15.-16. maaliskuuta Tampereella. Tapahtumassa tutustutaan alan uusimpiin trendeihin ja tuotteisiin. Pohjoismaiden laajimmat liikunnan ja hyvinvoinnin ammattimessut kirittävät yhteen monta lajia – ja yhteisen sydämen.