Liikuntapaikkamessut

Vuoden Liikuntapaikka 2023 on Muhoksen jäähalli

Tiedote  15.03.2023

Muhoksen jäähalli palkittiin Vuoden Liikuntapaikkana Gymtec & Sportec -tapahtumassa avajaispäivänä keskiviikkona. Tunnustuspalkinnolla halutaan nostaa esille erikoisosaamista vaativan liikuntapaikkarakentamisen merkitystä, arvoa ja tietoisuutta. Voittajan valitsi opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisesta vastaava virkamies ja palkinnon lahjoitti Tampereen Messut -konserni. Tunnustus jaettiin tänä vuonna 19. kerran.

Pohjoismaiden laajin liikunnan ja hyvinvoinnin, liikuntapaikkarakentamisen, kunto- ja terveysliikunnan ammattimessutapahtuma sai jälleen kunnian toimia Vuoden Liikuntapaikka -palkinnon jakamisen näyttämönä. Tunnustuspalkinnon vastaanotti Muhoksen kunnan vapaa-aikatoimen johtaja Juha Pesonen, ja sen luovuttivat voittajan valinnut rakennusneuvos Mikko Helasvuo opetus- ja kulttuuriministeriöstä etäyhteydellä sekä projektipäällikkö Sami Siurola palkinnon lahjoittavasta Tampereen Messut -konsernista.

Ylistys kestävälle kehitykselle ja tavoitettaville liikuntapaikkaverkostoille

Muhoksen jäähallissa toteutettiin vuoden 2021 aikana laajennus ja mittava perusparannus, jolla lisättiin hallin toiminallisuutta sekä energiatehokkuutta. Jäähalli eristettiin ja siihen rakennettiin nykyaikaiset energiataloudelliset tekniikat ilmastoinnin, sähkötekniikan, valaistuksen sekä rakennusautomaatiojärjestelmän saralla. Jo aikaisemmin vuoden 2020 aika hallin kylmäkoneisto uusittiin hiilidioksidikäyttöiseksi. Hankkeen myötä jäähallin käyttö on monipuolistunut ja käyttömukavuus parantunut. Valintaperusteissa kiitosta keräsivät vihreät arvot ja liikuntapaikkaverkoston tavoitettavuus sekä liikunnan mielekkyys tiloissa.

– Tänä vuonna huomio kiinnitettiin liikuntalain hengessä laajojen käyttäjäryhmien tarpeisiin tarkoitettuihin, tavanomaisin liikuntapaikkoihin. Nämä ovat merkittävä, keskeinen osa kunnallista ja seudullista liikuntapaikka-verkostoa, tarjoten mielekkäitä harrastusmahdollisuuksia sekä liikuntakokemuksia suurelle joukolle jääurheilun harrastajia. Oulun seudulla on lisäksi pulaa jäävuoroista, joten halli lunastaa vankasti paikkansa myös tulevassa. Erityisen merkillepantavaa on, että kyseessä on kestävän kehityksen ja kiertotalouden hengessä perusparannus-kohde, sanoo voittajan valinnan tehnyt opetus- ja kulttuuriministeriön rakennusneuvos Mikko Helasvuo.

Hankkeen kustannusarvio oli 3 800 000 euroa ja valtionavustusta hankkeelle myönnettiin 750 000 euroa. Käyttöasteen ja -mukavuuden lisäksi on jään laatu parantanut huomattavasti jäähallin paremman lämmön ja kosteuden hallittavuuden myötä sekä teknisten huoltojen tekeminen on vaivattomampaa.

– Olemme tehneet kovasti töitä, että saimme remontin ja laajennuksen kunnan investointiohjelmaan. Entinen eristämätön halli oli todellinen energiasyöppö ja nyt halli on päivitetty nykyaikaiselle tasolle myös tekniikan suhteen. Viime syksynä alkaneen sähkön hinnan nousun myötä olisimme varmasti myös olleet tilanteessa, ettei jäätä olisi kannattanut tehdä ja ylläpitää. Nyt puolestaan asiat ovat onnistuneet hyvin, ja myös siksi tämä voitto tuntuu erityisen hienolta! Hallin käyttömukavuus on laadukkaampi ja saamamme asiakaspalaute on ollut todella hyvää. Yksi tärkeimmistä asioista hallissa, jään laatu, on niin ikään parantunut huomattavasti. Matka uudistuneeseen halliin on ollut pitkä ja haastava, mutta samalla opettavainen. Onneksemme saimme hyvät urakoitsijat alihankkijoineen, kaikki sillä saralla on sujunut hienosti. Kiitämme opetus- ja kulttuuriministeriötä valtion tuesta, jota ilman hanke ei olisi toteutunut. Vuoden Liikuntapaikka -tunnustus merkitsee, että olemme Muhoksen kunnassa tehneet hankkeen suhteen oikeita asioita, ja samalla se rohkaisee aloittamaan muitakin tarpeellisia liikuntapaikkahankkeita, iloitsee Muhoksen kunnan vapaa-aikatoimen johtaja Juha Pesonen.

Vuoden Liikuntapaikka -tunnustus jaettiin 19. kerran

Vuoden Liikuntapaikan valitsee opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisesta vastaava virkamies. Kohteen tulee olla valmistunut tai peruskorjattu palkitsemista edeltäneen parin vuoden aikana, jolloin sen käytöstä ja toiminnallisuudesta on saatu kokemuksia. Palkinnolla halutaan nostaa esille erikoisosaamista vaativan liikuntapaikkarakentamisen merkitystä, arvoa ja tietoisuutta ja se on samalla tunnustus kohteiden rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakentajien ja ylläpitäjien osaamiselle. Vuoden Liikuntapaikka -kiertopalkinnon ja kohteeseen jäävän pienoismallin lahjoittaa Tampereen Messut -konserni. Tutustu vuosien saatossa palkittuihin: https://www.liikuntapaikkamessut.fi/fi/kavijalle/vuoden-liikuntapaikka/.

Gymtec & Sportec on pohjoismaiden laajin liikunnan ja hyvinvoinnin, liikuntapaikkojen, virkistysalueiden, kunto- ja terveysliikunnan ammattilaismessutapahtuma. Sportec-messuilta löydät tietotaitoa liikuntapaikkojen rakentamisesta ja varustelusta, ylläpidosta ja saneerauksesta. Gymtec esittelee uusimpia laitteita ja välineitä sekä kuntoliikunnan suuntauksia. Gymtec & Sportec järjestetään yhteistyössä Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry:n sekä Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen kanssa.

LISÄTIEDOT: liikuntapaikkamessut.fi/fi/, #gymtec #sportec #yhteinensydän
Tampereen Messut -konserni, tampereenmessut.fi, etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi
Sami Siurola, projektipäällikkö, p. 040 734 3589
Sirkka Laine, viestinnän asiantuntija, p. 040 612 9081