Liikuntapaikkamessut

Vuoden Liikuntapaikka 2022 on Urhea-kampus

Tiedote  18.05.2022

Urhea-kampus palkittiin Vuoden Liikuntapaikka 2022 -tunnustuksella. Urhea-kampus on Urhean eli Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian koti. Palkinto luovutettiin Urhean verkostotapaamisessa Helsingissä keskiviikkona 18.5.2022. Voittajan valitsee vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisesta vastaava virkamies ja palkinnon lahjoittaa Tampereen Messut -konserni.

Urhea-kampus on huippu-urheilun monipuolinen valmennuskeskus ja osaamiskeskittymä, jossa eri lajien urheilijat lapsista ja nuorista olympiatason urheilijoihin harjoittelevat, asuvat ja kohtaavat toisensa, samoissa tiloissa. Kampuskokonaisuuteen lukeutuvat Urhea-halli, Urhea-koti, Mäkelänrinteen lukio sekä Mäkelänrinteen Uintikeskus. Kampuksella toimii Olympiavalmennuskeskus Helsinki ja välittömästä läheisyydestä löytyvät Kumpulanlaakson ja Käpylän jalkapallokentät sekä Helsingin velodromi.

Simo Tarvonen, Sami Siurola, Mikko Helasvuo, Kaisa Vikkula, Sampo Suihko, Marko Ruti ja Sandra Coloma palkitsemistilaisuudessa 18.5.2022. Kuva: Esa Aittokallio

Ainutlaatuinen kokonaisuus palkittiin Vuoden Liikuntapaikka 2022 -tunnustuksella Urhean verkostotapaamisessa. Tunnustuspalkinnon vastaanotti Urhean toimitusjohtaja Simo Tarvonen yhdessä Urhea-halli Oy:n liiketoimintajohtaja Kaisa Vikkulan, hallituksencpuheenjohtaja Sampo Suihkon, rakennusprojektissa tilaajan edustajana toimineen Marko Rutin sekä asiakaspalvelupäällikkö Sandra Coloman kanssa, ja sen luovuttivat voittajan valinnut rakennusneuvos Mikko Helasvuo opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä projektipäällikkö Sami Siurola palkinnon lahjoittavasta Tampereen Messut -konsernista.

– Vuoden Liikuntapaikka -tunnustus on todella hieno asia ja arvostamme sitä suuresti. Olemme tehneet valtavan ison työn ja kuten aina mittavissa hankkeissa, toisinaan on lähes epäusko saattanut iskeä – kuitenkin aina kun on alkanut miettimään, mitä tässä todella ollaan tekemässä, on se puskenut vahvasti eteenpäin. Nyt Urhea-kampus on valmis ja toteutunut kokonaisuus on juuri niin upea, mitä on suunniteltu ja ajateltu. Iloksemme kuulemme hyvää palautetta urheilijoilta päivittäin, mutta myös se, että työtämme huomioidaan ulkopuolelta ja vielä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, on meille merkittävää, kiittelee Urhean toimitusjohtaja Simo Tarvonen.

Urheilijoille Urhea tarjoaa huippuolosuhteet lajikohtaiseen harjoitteluun sekä laajat urheilua tukevat palvelut, kuten fysioterapian ja liikuntalääketieteen. Tiloista löytyvät monipuoliset testiympäristöt ja erityisvarusteltu kuntosali, jonka laitteet on suunniteltu nopeuttamaan vammoista ja leikkauksista paranemista. Asuintalossa on kymmenen huoneistoa ja erillinen harjoitteluhuone, joissa voi asua ja harjoitella korkean paikan olosuhteissa. Kampuksella testataan urheilijan suorituksia, tulokset analysoidaan ja saatua tietoa hyödynnetään valmennuksessa.

– Urhea-kampus on uusi, ainutlaatuinen konsepti. Kokonaisuus on suunniteltu huippu-urheilun lähtökohdista, ilman kompromisseja, ja se sijaitsee aivan ison yliopistokaupungin ytimessä. Urheassa mahdollistetaan urheilu täyteen mittaansa. Kampuksella eri lajien ja ikäryhmien urheilijat tapaavat, sekä eri lajien valmennustiimien kohtaamisissa suomalaisen urheilun yhteinen osaaminen kasvaa ja syntyy innovaatioita, iloitsee toimitusjohtaja Tarvonen.

Urhea-halli Oy:n pääosakkaita ovat Urhea-säätiö ja Helsingin kaupunki sekä pienosakkaita Kisakalliosäätiö, Urheiluopistosäätiö, Koripallosäätiö, Voimisteluliitto ja Urheiluliitto. Arkkitehtisuunnittelijana Urhea-hallissa toimivat pääarkkitehti Tuomo Siitonen sekä projektiarkkitehti Esko Valkama ja pääurakoitsijana Jatke Oy. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut hanketta 4,5 miljoonalla eurolla.

Urhea-halli täydentää kampuskokonaisuuden

Urhea-halli sekä urheilijoiden asuintalo Urhea-koti kohosivat kampukselle vuosina 2019–2021. Samalla suoritettiin kampuksen koulun laajennus ja peruskorjaus. Tämän vuoden voittajan valinnut rakennusneuvos Mikko Helasvuo opetus- ja kulttuuriministeriöstä kokee hallin täydentävän Urhea-kampuksen upean kokonaisuuden. Ministeriössä nähdään erityisen arvokkaana, että huippu-urheilun kokonaisuus tarjoaa erinomaiset puitteet ja mahdollisuudet urheilun lisäksi myös talossa toimivan lukion koululiikuntaan sekä harjoitustilaa urheiluseuroille.

– Urheilijat saavat kaikki urheilu-uraa tukevat palvelut samoista tiloista. Tällainen konsepti on Suomessa täysin omaa luokkaansa. Urhea-kampus on moniammatillinen työympäristö, joka mahdollistaa osaamisen jakamisen ja kasvattamisen sekä monen eri toimijan yhteistyön. Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian yhteistyöverkosto tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua, auttaa yksilöllisesti urheilijaa kaksoisuran rakentamisessa sekä linkittää asiantuntijatoiminnan urheilijan ja valmentajan arkeen. Urhean päätavoitteena on mahdollistaa huippu-urheilijoiden hyvä arki niin urheilu-uran aikana kuin sen jälkeen, ja näissä puitteissa tämä on varmasti toteutettavissa parhaalla mahdollisella tavalla, lausuu tulevaisuuteen katsovasta hankkeesta vakuuttunut rakennusneuvos Helasvuo.

Vuoden Liikuntapaikka -palkinto Kuva: Esa Aittokallio

Vuoden Liikuntapaikka -tunnustus jaettiin 18. kerran

Vuoden Liikuntapaikan valitsee opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisesta vastaava virkamies. Kohteen tulee olla valmistunut tai peruskorjattu palkitsemista edeltäneen parin vuoden aikana, jolloin sen käytöstä ja toiminnallisuudesta on saatu kokemuksia. Palkinnolla halutaan nostaa esille erikoisosaamista vaativan liikuntapaikkarakentamisen merkitystä, arvoa ja tietoisuutta ja se on samalla tunnustus kohteiden rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakentajien ja ylläpitäjien osaamiselle. Vuoden Liikuntapaikka -kiertopalkinnon ja kohteeseen jäävän pienoismallin lahjoittaa Tampereen Messut -konserni. Viimeisimpinä vuosina palkinnon ovat voittaneet Helsingin Olympiastadion 2021, Lappeenrannan Keilahalli-urheilutalo 2020 sekä Pälkäneen Kostia Areena 2019. Tutustu kaikkiin palkittuihin: liikuntapaikkamessut.fi/fi/kavijalle/vuoden-liikuntapaikka/

Liikuntapaikkamessut on pohjoismaiden laajin liikunnan ja hyvinvoinnin, liikuntapaikka- ja viherrakentamisen, virkistysalueiden, kunto- ja terveysliikunnan ammattilaismessutapahtuma. Liikuntapaikkamessut järjestetään yhteistyössä Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry:n sekä Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen kanssa.

LISÄTIEDOT:

Urhea-kampus, urhea.fi, urhea-halli.fi/
Simo Tarvonen, toimitusjohtaja, simo.tarvonen@urhea.fi, p. 050 583 6513

Tampereen Messut -konserni, tampereenmessut.fi, etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi
Sami Siurola, projektipäällikkö, p. 040 734 3589
Sirkka Laine, viestinnän asiantuntija, p. 040 612 9081